fbpx

Protein eller Fugt?

For at finde ud af, hvordan du skal genopbygge dit hår, så er det vigtigt at vide, hvorvidt dit hår mangler protein eller fugt. For at undgå, at man køber en masse produkter med eksempelvis protein i, for senere at finde ud af, man i virkeligheden mangler fugt, kan man lave en test af sit hår. Det er for at kunne vurdere, hvorvidt man mangler det ene eller det andet.

Testen, man bruger, for at kunne vurdere, hvorvidt man mangler fugt, protein eller er i balance, kaldes for stræktesten.

Man starter med at tage et hårstrå, som ikke er hivet ud fra hårbunden, men derimod naturligt faldet ud, enten fra en hårbørste og ellers kan man klippe et lille hårstrå af. Derefter, tager man håret mellem to fingre og strækker det og vurderer det ud fra følgende:

Håret kan strækkes meget uden at knække --> For meget fugt. Håret mangler protein.

Håret knækker hurtigt --> For meget protein. Håret mangler fugt.

Håret hverken knækker hurtigt eller kan strækkes meget --> Dit hår er i balance. Brug derfor produkter der er fugtgivende men også med protein i.

Kendetegn ved manglende fugt: Håret føles tungt, føles hårdt, tørt, krøller ikke.

Kendetegn ved manglende protein: Håret kan strækkes meget uden at knække, føles tørt og kruset, ligesom en høstak.

For nogle, kan det dog være svært at vurdere, selvom man laver stræktesten, om man har brug for protein, fugt eller er i balance. Personligt, så brugte jeg proteinfyldte produkter i lang tid, da jeg ikke var klar over, hvad mine produkter indeholdte (kun, at de var CG godkendte) og hvad mit hår havde brug for. Jeg havde svært ved at vaske produkterne ud af mit hår, krøllerne var defineret i toppen, men lå tungt mod hovedbunden og der var ingen volumen overhovedet, som man kan se på venstre side af billedet.

Så tog jeg et kig på mine produkter og opdagede at størstedelen indeholdte protein. Ved næste vask, så undgik jeg de produkter og brugte udelukkende fugtgivende produkter. Krøllerne var mindre defineret, men blødere, mere ensartet og voluminøs. Resultatet til højre på billedet, er en vask uden produkter med protein i. Man kan derfor også prøve sig frem og se, hvordan ens hår reagerer på det.

Klik her for produkter med protein i.

Klik her for fugtgivende produkter.

6 tanker om “Protein eller Fugt?

 1. Betina petersen siger:

  Hej mit hår er affarvet permanentet tørt og vil ikke krølle. Tænker det mangler fugt. Eller begge dele. Men hvilke produkter er bedst. Jeg hader at der er så mange forskellige. Vh. Betina.

  • Iman siger:

   Hej! Det er vigtigt med en deep conditioning, så man virkelig kan få en mere intens behandling af håret. Du kan eventuelt afprøve testen, som er beskrevet i indlægget – Herefter har vi to kategorier, til fugt eller protein, så udvalget bliver indskrænket en smule. Så kan du starte med de produkter du bruger mest, f.eks. en balsam, og vælge den til enten at fugtgive eller med protein, alt afhængigt af, hvad dit resultat bliver af stræktesten. Mvh Iman, Curly Girl Approved

 2. Maibrith Isabel Silke Hansen siger:

  Mit hår er umiddelbart i balance, men jeg synes det virker lidt tørt….hvilke produkter vil være bedst? Kunne du/I give et forslag til en rutine, da jeg er helt ny…..:-)

  • Iman siger:

   Hej Maibrith! Hvis dit hår er i balance, kan du roligt bruge både fugtgivende og proteinrige produkter, for at opretholde balancen. Hvis du oplever, at dit hår er lidt tørt, kan vi anbefale en god hårmaske, for at deepconditioning 1-2 gange om ugen minimum. Der er Bouclème Intensive Moisture Treatment rigtig god, da det er en intensiv maske med høj ydeevne, som styrker håret. Ellers, til brug i badet, er Shea Moistures Argan Oil & Milk Conditioner også en god, lidt tykkere balsam, som netop både kan bruges i badet men også som leave-in. Til styling, er Only Curls Curl Creme super god, da den netop er fugtgivende og definerer dine krøller, og ellers, så er en hårolie også god til at samle håret og hurtigt fugtgive, og her er Flora & Curl’s African Citrus Superfruit Hairoil fantastisk til jobbet!

 3. Alina siger:

  Hej
  Hvordan ville du bruge en hårmaske med fugt? Er det før bad i tørt hår, eller vil du gøre det mellem vaskebalsamen og balsamen til spidserne, mens håret er vådt? 🙂

  • Iman siger:

   Hej Alina! En hårmaske kan bruges før badet, eller aftenen før, inden man skal vaske håret. Vi anbefaler altid at skylle håret i varmt vand først, for at åbne hårstråene, så de bedst muligt kan tage imod hårmasken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.