For at finde ud af, hvordan du skal genopbygge dit hår, så er det vigtigt at vide, hvorvidt dit hår mangler protein eller fugt. For at undgå, at man køber en masse produkter med eksempelvis protein i, for senere at finde ud af, man i virkeligheden mangler fugt, kan man lave en test af sit hår. Det er for at kunne vurdere, hvorvidt man mangler det ene eller det andet.

Testen, man bruger, for at kunne vurdere, hvorvidt man mangler fugt, protein eller er i balance, kaldes for stræktesten.

Man starter med at tage et hårstrå, som ikke er hivet ud fra hårbunden, men derimod naturligt faldet ud, enten fra en hårbørste og ellers kan man klippe et lille hårstrå af. Derefter, tager man håret mellem to fingre og strækker det og vurderer det ud fra følgende:

Håret kan strækkes meget uden at knække --> For meget fugt. Håret mangler protein.

Håret knækker hurtigt --> For meget protein. Håret mangler fugt.

Håret hverken knækker hurtigt eller kan strækkes meget --> Dit hår er i balance. Brug derfor produkter der er fugtgivende men også med protein i.

Kendetegn ved manglende fugt: Håret føles tungt, føles hårdt, tørt, krøller ikke.

Kendetegn ved manglende protein: Håret kan strækkes meget uden at knække, føles tørt og kruset, ligesom en høstak.

For nogle, kan det dog være svært at vurdere, selvom man laver stræktesten, om man har brug for protein, fugt eller er i balance. Personligt, så brugte jeg proteinfyldte produkter i lang tid, da jeg ikke var klar over, hvad mine produkter indeholdte (kun, at de var CG godkendte) og hvad mit hår havde brug for. Jeg havde svært ved at vaske produkterne ud af mit hår, krøllerne var defineret i toppen, men lå tungt mod hovedbunden og der var ingen volumen overhovedet, som man kan se på venstre side af billedet.

Så tog jeg et kig på mine produkter og opdagede at størstedelen indeholdte protein. Ved næste vask, så undgik jeg de produkter og brugte udelukkende fugtgivende produkter. Krøllerne var mindre defineret, men blødere, mere ensartet og voluminøs. Resultatet til højre på billedet, er en vask uden produkter med protein i. Man kan derfor også prøve sig frem og se, hvordan ens hår reagerer på det.

Klik her for produkter med protein i.

Klik her for fugtgivende produkter.