Hvad er ’Curly girl metoden’?

Curly girl metoden er en metode udviklet til at pleje og style naturligt krøllet hår.

Det handler om at undgå produkter, som indeholder sulfat, silikoner og udtørrende alkohol.

Man undgår sulfat og udtørrende alkoholer, da det er skrappe kemikalier, som modarbejder fugt og dermed får ens hår til at blive tørt og kruset.

Silikoner undgår man, da det skaber en falsk hinde omkring hårstråene, som får håret til at fremstå blødt og glat – I det, at det skaber en falsk hinde omkring hårstråene, er det svært for plejende produkter at trænge igennem og dermed er ens hår ikke sundt ’indeni’, kun udadtil, og kan resultere i ens hår, på grund af eksempelvis manglende fugt, knækker og er usundt.

Voks og mineralolie er heller ikke godkendte som ingredienser, da de ligeledes skaber en hinde om håret og kun kan vaskes ud med sulfatshampoo.

ALLE produkter er dog godkendte her på curlygirlapproved.dk, så der behøver man slet ikke at bekymre sig om ingredienslister!

Målet er at behandle sit hår så nænsomt som muligt, hvilket blandt andet indebærer at undgå varmeprodukter så vidt som muligt, undgå børstning hver dag, bruge mikrofiberhåndklæder m.m., for at minimere skaden der påføres hårrødderne for dermed at kunne opnå et så sundt, glansfyldt og livligt hår som muligt.

Man udskifter shampoo med balsam, så man kun balsamvasker. Der findes nogle shampooer, som er godkendte, de betegnes som ”Low poo shampoo”, hvis balsamvask ikke fungerer. Der findes nogle milde sulfater, som oftest indgår i en low poo shampoo, de er godkendte i forhold til metoden.

Ellers, så vil en typisk rutine for en på CG metoden lyde således:

 1. Vaskebalsam (eller low poo)
 2. Plejebalsam
 3. Leave-in produkt
 4. Krøllecreme/mousse,
 5. Gel, olie (styling)

Det er valgfrit, hvordan man styler sit hår, men fælles for alle, er at man bruger en vaskebalsam og plejebalsam.

Metoden kan bruges af alle, glat som krøllet hår, da sulfat, silikone og udtørrende alkohol, er kemikalier, der tager hårdt på alle slags hår.

Det er især godt for krøller, da krøllet hår har større tendens til tørhed og selve krøllet i håret kan forsvinde, ved den forkerte pleje, men det er generelt et sundt valg for alle.

Hvis man oplever hårtab, er det også en god metode at påbegynde med, da man dermed er mere skånsom og nænsomt med sit hår og mod hårrødderne.

Hvordan begynder jeg?
Her er en vejledende guide til, hvordan man begynder. Det er en god start at holde sig til en guide, men med tiden, vil man selv finde sin egen rutine og hvad der personligt fungerer bedst for en.

 1. Tjek dine hårprodukter igennem. Er de godkendte? Sorter igennem, hvad du kan beholde og hvad der skal udskiftes.
 2. Når man påbegynder med metoden, skal man lave en ’final wash’ – Her vasker du silikonen ud af håret og for én sidste gang, bruger du skrap sulfat i et produkt. Du skal finde en shampoo, som indeholder sulfat, men ikke silikone, da sulfat er det eneste, som kan fjerne silikonen fra håret. De fleste slags opvaskemidler kan bruges, da de indeholder sulfat, man skal blot huske at fortynde det med vand. Hvis du i fremtiden kommer til at bruge et hårprodukt med silikone i, skal du lave en final wash igen.
 3. Derefter skal du bruge en vaskebalsam og en plejebalsam. Man kan godt bruge en og samme balsam til formålet, men forskellen mellem vaske og pleje, er at en vaskebalsam oftest er tynd i konsistensen hvorimod en plejebalsam er tykkere og dermed sværere at vaske med.
  Man påfører vaskebalsam i sit hår, og i forhold til shampoo, er det vigtigt at man masserer hovedbunden i 3-5 minutter med balsammen og skylder det grundigt ud, for at få alt skidt og snavs ud af håret. Hvis man slet ikke kan få vaskebalsam til at fungere for en, kan man bruge en low poo shampoo, som er en shampoo med ingen sulfat eller milde sulfater, som er godkendte i forhold til metoden. Alle shampooer på siden er godkendte. Efter man har balsamvasket, kommer man sin plejebalsam i, som man normalt ville bruge en balsam.
 4. Man behøver ikke fra start at købe hundredevis af forskellige hårprodukter til styling, man kan sagtens være på metoden, uden at skulle bruge 4-5 forskellige produkter, det er valgfrit og alt efter behov. Efter badet, er det bedst at tørre sit hår i et mikrofiberhåndklæde, da det gør håret mindre kruset. Man skal ikke tørre sit hår fuldstændigt i håndklædet, da det stadig skal være vådt, når de næste produkter tilføres. Det første step er at bruge en leave-in balsam. Det kan være samme balsam, som man bruger som plejebalsam, eller en anden yndlings balsam. Ellers findes der også produkter, der er lavet som udelukkende leave-in. Man krammer produktet ind i håret, for at få mere krøl i det, man kan vende hovedet nedad og kramme håret indad mod hovedbunden. Det vigtigste er, at man lukker håndfladen i et ’kram’ i en kontinuerlig bevægelse op mod hovedbunden, for at få produktet ind i håret og hjælpe krøllerne på vej. Derefter er det valgfrit, hvilke stylingprodukter man ønsker at bruge. Flere bruger efterfølgende en krøllecreme, mousse, gele eller olie.
 5. Efter alle de ønskede produkter er tilført, kan man sætte håret op i en 'plop' – Det gør man, for at få mere form i krøllerne, da man binder håret stramt ind i et håndklæde eller bomulds t-shirt. Det behøves ikke gøres i længere end 10-15min, men kan også gøres i længere tid, hvis man vil.
 6. Man kan enten lade håret lufttørre eller bruge en hårtørrer med en diffusser. En diffusser gør det mere skånsomt for håret at bruge en hårtørrer, men man bør ikke bruge fuld varmestyrke men derimod skifte mellem varm- og koldluft. Fordelen med en diffusser er, at det kan give volumen og hjælper ens hår med at tørre hurtigere, da det kan tage længere end man er vant til, når man har tilført produkter.
 7. SOTC - Scrunch Out The Crunch. Alt efter hvilke produkter man har brugt, så når håret er tørt, kan det føles stift/fedtet fremfor blødt. Det er, hvad man indenfor CG metoden kalder for en ’caste’ og det er betegnelsen for den hårde forsegling håret får udadtil, som føles stift og oftest har håret samlet sig i større totter. Det kan man bevidst opnå ved blandt andet at bruge gele. Når håret har fået en caste, eller føles lidt for tungt af produkter, kan man SOTC, som handler om, at man krammer håret til det bliver blødt. Det er den samme bevægelse, som når man påfører produkt, man åbner håndfladen og krammer håret ind mod hovedbunden. I denne proces, kan man bruge olie, for at mindske krus. Man kan bruge et mikrofiberhåndklæde, hvis man ikke synes, at ens hænder gør arbejdet. Efter SOTC, vil ens krøller føles blødere og mere voluminøs.
 8. Det anbefales at sætte sit hår op i en ’pineapple’, når man f.eks. skal i seng, for at beholde krøllerne så vidt som muligt. Man sætter håret op i en løs hestehale højt op på hovedet og helst ved brug af scrunchies eller spiral elastikker.

I starten af metoden, kan ens hår godt virke tungt, fedtet og håret virker tørt og ikke lige så blødt, da man brugte silikonefyldte produkter, men det er kun en overgangsfase.

Det er helt normalt, da håret lige skal vænne sig til den nye metode. Man skal heller ikke lade sig demotivere af, at man ikke opnår store, fyldige krøller eller super glansfyldt hår i løbet af de første par uger, da det er en længere proces at genopbygge håret igen indefra og som månederne går, vil man opnå bedre resultater. En god idé er at tage et billede, når man starter på metoden, så man altid har noget at sammenligne med senere hen.

For personlig vejledning, så står vi altid klar til at besvare spørgsmål på e-mail. Hvis du ønsker en direkte chat, så kan du altid kontakte os på Facebook messenger eller Instagram direct.